Hoe strik ik een vlinderdas?

Het strikken van de vlinderdas is vrij eenvoudig. Toch kan het bij de eerste paar keren even lastig zijn, omdat u nog nooit een vlinderdas gestrikt heeft. Door middel van de onderstaande stappen te volgen kan de vlinderdas gestrikt worden.

 1. Ten eerste dient u de vlinderdas rond de nek te hangen, onder uw kraag. Vervolgens pakt u de uiteinden vast, let erop dat het uiteinde van de vlinderdas rechts ongeveer 3 tot 5 centimeter lager hangt dan het uiteinde aan uw linkerzijde.
 2. Kruis het rechter uiteinde over het linker uiteinde, het langere uiteinde dus over het kortere uiteinde. De das dient vlakbij de nek gekruist te worden, zodat de lus rond uw nek net groot genoeg is om de volgende stappen mee uit te voeren, maar niet te los hangt.
 3. Vervolgens brengt u het langere uiteinde door de lus, waardoor er een losse halve knoop wordt gevormd. Bij deze stap is het slim om de knoop strak te trekken, mocht deze nog niet strak genoeg zitten.
 4. Nu dient het bungelende uiteinde naar links getrokken te worden. Daarna vouwt u het uiteinde terug over zichzelf naar rechts. Nu is het belangrijk om de voorste lus van de voltooide strik, tussen de kraagpunten van uw overhemd te houden.
 5. Nu laat u het opgetilde uiteinde van de vlinderdas over de voorkant van de strik vallen.
 6. Na stap 5 pakt u de linker- en de rechterkant van het horizontaal gevouwen uiteinde en knijpt u beide kanten samen voor het bungelende uiteinde. Als resultaat zal de bovenkant nu van het bungelende uiteinde tussen die twee kanten worden vastgehouden.
 7. Het midden van het bungelende uiteinde dient nu terug gedaan te worden door de knoop die u eerder gemaakt heeft. Als u deze stap goed opgevolgd heeft dan zal nu de achterste helft van de strik vormen.
 8. Ten slotte trekt u de strik strak door tegelijk aan de tegenovergestelde zijden en helften te trekken. U trekt zowel het voorste rechter uiteinde als het achterste linker uiteinde uit elkaar om de vlinderstrik losser te maken. Tenslotte trekt u aan het voorste linker uiteinde en het achterste rechter uiteinde om de vlinderstrik strakker te trekken. Deze laatste stap dient u te herhalen tot de vlinderstrik comfortabel zit en de gewenste vorm heeft.
 9. Mochten alle stappen goed zijn gegaan, dan heeft u een perfect gevormde vlinderdas!

Tijdens het leren strikken van de vlinderdas kunt u een aantal tips opvolgen voor het onder de knie krijgen van het strikken van de vlinderdas:

 1. Probeer tijdens het strikken de vlinderdas zo comfortabel mogelijk te krijgen. Dit merkt u vaak al vanzelf bij het aanpassen van de vlinderstrik.
 2. Zodra u het strikken van de vlinderdas onder de knie heeft kunt u uw eigen stijlen toepassen door de grootte van de vlinderdas aan te passen en de hoeken te veranderen.
 3. Wellicht is het slim om de vlinderdas eerst om het dijbeen te strikken. Zo kunt u goed zien wat u aan het doen bent tijdens strikken van de vlinderdas.

Hoewel de meeste vlinderdassen op vlinderdaskopen.nl al voorgestrikt zijn kan deze handleiding toch handig om het strikken van de vlinderdas te leren. Mocht u moeite hebben met het strikken van uw vlinderdas, dan kunt u altijd contact met ons opnemen en onze klantenservice zal u ondersteunen. Ter ondersteuning van de bovenstaande tekst over het strikken van de vlinderdas hebben wij een video over het strikken van de vlinderdas voor u geselecteerd.